Hjemmespejd – hvordan laver man spejderaktiviteter i isolation?

Coronavirussen raser i hele verden, og siden d. 11. marts har Danmark lukket ned for en masse aktivitet i forsøg på at dæmme op for spredningen. I tråd med regeringens anbefalinger, har Det Danske Spejderkorps indtil videre lukket for alle aktiviteter frem til d. 13. april, og Nat i Naturen (før Sov Ude) der skulle have ligget d. 2. maj er også aflyst. KFUM-spejderne har ligeledes lukket for al aktivitet frem til d. 14. april, og De Grønne Pigespejdere til d. 13. april.

I øjeblikket kan det straffes med bøde, hvis man mødes mere end 10 personer til et offentligt arrangement. Mange centre og butikker samt restaurenter og caféer er lukkede (selvom man stadig vil kunne købe dagligvarer). Alle der kan er blevet opfordret til at arbejde hjemmefra, og kun dem med kritiske funktioner at varetage må fortsat tage på arbejde.

Samtidig er Sundhedsstyrelsen og Statens Seruminstitut enige om deres anbefaling til familier med børn. De opfordrer til at begrænse legeaftaler og holde sig at lege med de samme 1-2 børn igen og igen for at mindske kæderne af folk der kan smitte hinanden. De anbefaler at finde andre måder at være sammen på, f.eks. digitalt, at foretrække at mødes udenfor når man mødes for at lege, at undgå større legepladser, at holde afstand til hinanden, og at huske at vaske hænder grundigt når man er færdig med at lege.

Det er en helt anderledes verden at skulle være spejder i. Alt det ugentlige arbejde er centreret omkring at mødes fysisk og lave aktiviteter sammen. Det kan vi ikke længere. Det er en stor del af både spejderes og lederes hverdag der pludselig er forsvundet.

Det er heldigvis gået hurtigt! Der er adskillige spejderledere landet over, der har været i tænkeboks over, hvordan man kan lave spejderarbejde uden at mødes. Allerede d. 13. marts, altså to dage efter de første nedlukninger og dagen før Danmark lukkede grænserne var DDS Stenlænderne i gang med konceptet til et mærke, de kaldte Hjemmespejd. Nu er der opstået et helt fællesskab omkring det, og adskillige ledere og grupper er kommet med deres egne bud på hvordan man laver spejderaktiviteter hjemmefra.

I denne blog post udforsker vi de forskellige tilgange og tiltag der er opstået. Hvis du kender til noget, som vi ikke har med, må du gerne skrive til os på kontakt@maerkelex.dk. Vi kommer nemlig til løbende at opdatere siden her, efterhånden som vi hører om mere. Vi håber det kan inspirere alle de mange ledere og spejdere ude i landet til at holde spejderånden i live i denne tid.

Aktiviteter hjemmefra

Der har været megen aktivitet på diverse grupper for spejdere, især Facebook-grupperne Det Danske Spejderkorps og Spejdermærker har haft en del diskussion om emnet. Her kommer et udpluk af diverse tiltag. Det kan kræve medlemskab af de to grupper før man kan se indholdet vi linker til (men det er heldigvis åbent for alle).

1. Helsingør har lavet 23 opgaver til mikroer, som kan laves hjemmefra. Det varierer lidt hvor nemt det er at komme til alle materialerne, men langt de fleste opgaver kan laves med ting, de fleste har liggende derhjemme. Opgaver som ”byg et fuglehus” eller ”lav et insekthotel” skiller sig lidt ud på den front. Der er både aktiviteter der træner færdigheder (”lær at binde et tørklædeknob”) og nogle der handler om at tage ansvar for det fællesskab man nu er isoleret i (”gør 3 gode gerninger for dine forældre”).

Stenlænderne har lagt deres tilgang op til inspiration. De lægger løbende nye opgaver op til deres spejdere, som skal besvares (evt. med hjælp fra en voksen) via deres Facebook-gruppe. De planlægger i alt at lægge mange opgaver op, hvoraf man skal løse 10 for at få et mærke.

Østykkespejderne har lavet et opslag hvor de beskriver de opgaver de løbende lægger op til deres spejdere, og fortsætter efterhånden som flere kommer til. De har blandt andet lagt et par kreative opgaver som ”digt en sang” og ”tegn dit bedste spejderminde” op. Bemærkelsesværdigt er Ølstykkespejdernes opgave om oprydning i naturen, som lægger op til ansvarstagen for fællesskabet, selvom vi ikke kan ses.

Mærker for hjemmespejd

Hvad er den bedste måde at tilrettelægge et forløb på? Selvom spejderledere tit er enige om de brede rammer, er der stor forskel på hvordan man vil gå til detaljerne i de forløb man tilrettelægger. Det kan man også de på de mærker der er kommet på banen med Hjemmespejd som tema.

Det første mærke, Stenlændernes Hjemmespejd-mærke, med dertilhørende hjemmeside hjemmespejd.dk, går (som beskrevet ovenfor) ud på at løse 10 opgaver ud af de 23 der lige nu ligger tilgængelige som forslag på deres hjemmeside. Overskuddet fra salg af mærket går til Læger Uden Grænser. Mærket koster i skrivende stund 25 kr inkl. porto.

Balder Gruppe har lavet et andet Hjemmespejd-mærke med lignende format, dog tilrettelagt efter at spejderledere selv kan finde på 10 opgaver. Mærket kan købes via Balder Gruppes hjemmeside (hvor der også kan findes 10 vejledende opgaver) og koster 10 kr. Alternativt kan man købe en læder-version af mærket til 12 kr.

Flemming Spejderne har lavet et alternativt mærke, Hjemmespejderi, der er opdelt i 3 uger af 5 opgaver. Som spejder skal man lave i gennemsnit 3 opgaver hver uge for at få mærket, og vise resultatet til sin leder, så det kan bekræftes. Alle opgaverne er forberedt, og der er derfor lidt mindre at tænke over som leder, hvis man vælger dette mærke. Mærket koster 20 kr.

Voerladegård gruppe i KFUM-spejderne har lavet deres eget Hjemmespejd-mærke, med 9 vejledende opgaver, men mulighed for at ledere selv kan erstatte med opgaver de selv vælger til spejderne. De vejledende opgaver er i spejderfærdighedskategorien med aflåst sideleje og morsekoder. Mærket er i flotte KFUM-farver og koster i skrivende stund 7,5 kr stk med bestillingsfrist dags dato (24/3). Vi ved ikke om det bliver muligt at bestille efterfølgende.

Afslutningsvis er der Coronamærket som rammesætter 5 aktiviteter rammesat af to Skype-møder med en spejderleder. En spændende del af konceptet her er at ledere og spejdere får set hinanden i øjnene (omend digitalt) i forløbet. Mærkerne har virus-tema og koster 20 kr stk.

Hvad er det næste?

Der er allerede sket meget kreativt på Hjemmespejd-fronten, og det ser ud til at vi nu har endnu et par ugers isolation at fylde ud med aktiviteter, og hvor vi skal være kreative for at holde gang i spejderiet.

Vi, Niels og Anders bag Mærkelex, arbejder sammen med andre ledere i vores gruppe på hvordan vi skal lave hjemmespejd der passer til lige præcis vores gruppe. Det bliver spændende at se hvad vi finder på i fællesskab, efterhånden som flere og flere ledere og grupper kommer på banen.

Det virker allerede nu som om der er mange mærkerammer og -designs at vælge fra, så måske er det ikke lige der kræfterne skal bruges. Men hvordan får vi f.eks. sat fællesskabet i fokus, selvom vi ikke kan mødes?

Vi laver et Facebook-opslag med denne blog post hvor I er velkomne til at dele jeres ideer og tiltag. Vi vil gøre vores bedste for at samle op på alle de ideer vi hører, så I kan komme her for at få inspiration.

Spejderhilsen
Niels og Anders fra Mærkelex